Ursula Andkjær Olsen og Peter Adolphsen talte i onsdags på Århus Hovedbibliotek om deres seneste romaner, Krisehæfter og Rynkekneppesygen. Jeg var der. Bagefter spiste jeg ramensuppe på Street Food-markedet. Det skulle jeg have ladet være med. Der er hvedenudler i ramensuppe. Endnu engang kan jeg konstatere, at især hvede og i mindre grad rug og byg er gift for min fordøjelse. Jeg kom også til at købe cappuccino på biblioteket, fordi jeg sagde, jeg skulle have det samme som hende foran. Jeg mente at høre, hun bestilte sort kaffe. Jeg holder mig ellers fra mælkeprodukter, også ost, fordi de fremmer inflammation.

Indimellem er det svært at være i denne krop. Indimellem har jeg ikke lyst til at være i denne krop, men det er den eneste, jeg har. Den brænder af inflammation nu, fordi jeg i en kort periode har taget for let på min antiinflammatoriske diæt. Jeg har ikke slavisk juicet og drukket min daglige sellerisaft. Jeg har ikke levet mest af frugt og rå grøntsager. Jeg har ikke genbestilt de kosttilskud, jeg er løbet tør for. Jeg har tilladt mig at tro, der var ting, jeg kunne tage let på. Den slags hævner sig. Jeg har brændende smerter i og omkring endetarmen – og i tungen. Smerterne i min nakke, fødder og underben er knapt så generende. Jeg har migræne, som smertestillende kun tager toppen af, og jeg har begyndende åreknuder i skamlæberne, fordi al bevægelse i tyktarmen er gået i stå – ja, lige nu er hele tarmsystemet vel mere eller mindre gået i stå, det føles sådan – og jeg er … ja, jeg er ked af det. Jeg ved, at det vender, når jeg strammer op på diæten igen.

Det ændrer ikke på, at jeg føler mig som et udskud blandt raske, når min psyke er ved at brænde sammen under PTSD-lignende symptomer, fordi kroppen er stærkt belastet og psyken, jeg, frygter det værste på flere niveauer: Kan jeg blive ved med at normalisere min fysiske tilstand ved at leve på en streng diæt? Kan jeg blive ved med at klare mine arbejdsmæssige forpligtelser og forsørge mig selv? Kan jeg blive ved med at holde til tilbagevendende, ødelæggende smerter, for det er ikke altid, jeg kan sige, hvad det er, der udløser et udbrud? Nogle gange kan det være stressende arbejdsforhold. Hvilke, måske uoprettelige, ødelæggelser sker der i kroppen, hver gang inflammationen går i udbrud? Hvilken mand vil med åbne øjne indlede et forhold til en kvinde med de udfordringer? Er det her liv værd at leve så ensomt, som det ser ud til at være mit lod? Svaret på det sidste spørgsmål er, at det er det, når jeg har kontrol over min diæt og mit forhold til stressende faktorer. Det er for eksempel muligt at fjerne sig fra dem, men vil der ikke være stressende faktorer i ethvert arbejdsliv? Måske opleves de ikke stressende, hvis de er forbundet med noget, jeg elsker.

Der er heldigvis gode venner i mit liv og jeg er begyndt at være social og politisk aktiv igen. I mandags var jeg i skriveklub for første gang. Vi var 16, mener jeg. Jeg havde taget en tilfældig tekst med, fordi jeg mest var interesseret i, hvad de andre skrev. Den faldt ikke heldigt ud, fordi der var meget dialog i. Det er svært at gengive i en oplæsning. Men det var rart at være sammen med andre, der skriver. Jeg ved, jeg er en god digter. Fiktionen skal nok komme. Lige nu forsøger jeg lidt i blinde at sondere det fiktive terræns potentiale.

Der er ingen at være nær og intim med. Jeg har ikke et livsvidne at dele orgasmer, spontane eller filosofiske betragtninger og morgensmil med. Der er ingen, der stryger mig kærligt over kinden og krammer mig, når det bliver svært. Jeg er den, der ser og krammer mig selv, når det bliver svært. Det kan jeg, og når det bliver rigtigt svært, som nu, kan jeg gøre det gennem skrift, men jeg har ikke lyst til, at min skrift kun skal være en lidelseshistorie. Hvem helvede har det? Det er ynkeligt, når lidelsen bliver en endeløs repetition af sig selv.

Jeg har meldt mig syg. Der er mange sygemeldinger for tiden, så det var svært, men jeg er nødt til at få styr på min krop og mig selv igen, og engang var skriften den måde, jeg bedst kunne gøre det på. Måske virker det igen – og nu får jeg tårer i øjnene. Men vi er alle sammen syge på hver vores måde, og her tænker jeg ikke på omgangssyge. Jeg behøver ikke at føle mig som et udskud blandt raske. Når min krop er i balance, står andres ubalancer meget tydelige for mig. Vi er alle sammen syge, men syg er ikke det rigtige ord. Det normale, det vil sige forskellighed, er blevet gjort sygt, uønsket eller afvigende i modsætning til det ideelle eller ønskværdige. Uddybende kunne man tilføje, at mennesker er i verden i kraft af forskellige tilstande af intelligens og bevidsthed – hvoraf nogle er mere hensigtsmæssige (læs: formbare) end andre set i forhold til den aktuelle politiske dagsorden. I den dagsorden er der ikke gjort plads til – ikke velvilligt – at afvige fra ønskværdig lønmodtageradfærd. Der kalkuleres med en særlig mennesketype, som ikke findes, og aldrig har gjort det. En mennesketype der ses i reklamer og strategier udformet bag et skrivebord: Den perfekte forbruger. Den perfekte forbruger måler sin succes på evnen til at erhverve, altså sin købekraft, og på selve erhvervelsen af misundelsesværdige eller attråværdige ydre værdier. Netop så misundelsesværdige eller attråværdige som det fremgår af reklamernes hype. Helt så hjernelamme er det de færreste, der er. Bortset fra måske et flertal af de helt unge, som jo bliver de næste voksne. Tendensen går ufravigeligt i retning af et samfund, der er bundet op på stor økonomisk effektivitet – herunder ønskværdig lønmodtageradfærd –, så der genereres flest muligt midler til forbrug (løn) og til at øge forbruget (producenter/risikovillig kapital) og fortsat økonomisk vækst. Som om det giver tilværelsen indhold. Og som om det overhovedet er muligt. Det minder mig om Michel Houllebecqs roman Muligheden af en ø, hvor han et sted beskriver levende væsner (husker ikke, om han bruger dyr som metafor for mennesker) som omvandrende fordøjelseskanaler. I det evige vækstsamfund er vi omvandrende forbrugskanaler. Vi er ingenting andet end et middel til forbrug. Al aktivitet drejer sig om at holde hjulene i gang. Den gennemsnitlige forbruger er en bolt i maskineriet, mens den økonomiske magt ender på færre og færre hænder. Hvad gør de hænder, når magten er størst; når det ikke længere er muligt at øge væksten? Finder den så ikke andre behov at dække? Gør den det allerede?

Argumentet for at fokusere på effektiv økonomi og vækstsamfund – et af dem – er, at jo flere der bidrager til at øge væksten, des mere vil den generelle velstand og velfærd øges. Hvad sker der så med den generelle trivsel, når vi ikke længere har tid og overskud til at være noget for hinanden hjemme og på arbejde? Har vi så lige præcis overskud til at forbruge ved hjælp af vores små skærme? Som bekvemt fritager os fra at se, hvad der sker for næsen af os. Som bekvemt fritager andre for at se og interessere sig for, hvad der sker med os. Hvad sker der med dem, der – af den ene eller anden grund – ikke kan? Rammes de af reformer og hæsblæsende lovgivning? Kunne de være af betydning som andet end bolte i vækstsamfundets maskineri?

Den kollektive psyke er en urskov af på én gang frugtbare og ødelæggende energier. Hvad ville det skønne i tilværelsen være uden sin modsætning? Ingenting. Ting opstår i skellet mellem dem. Men nogle gange fylder det infame i urskoven så meget af mit udsyn, at jeg får lyst til at jage en machete gennem den i magtesløshed. Skriften er den eneste machete, jeg har. Det ville kun tilføje mig til listen over det infame. Som om det er muligt at undgå. I den enes blik er jeg en led heks, i en andens er jeg solen, der kigger ind. Den, der ser heksen, er selv en heks, og den der ser solen, er selv en sol. Sådan er det med virkeligheden.

I en årelang proces fra sol til heks og tilbage til en form for ligevægt … nej, jeg har sgu’ aldrig rigtigt været heks, jeg har det ikke i mig, men jeg har erkendt og kan finde det frem i mig selv, som jeg skal bruge til at beskytte mig imod heksen i den kollektive psyke, når det bliver nødvendigt. Jeg har erkendt det i mig selv, som jeg engang frygtede hos andre. Viljen til magt for eksempel, som også kan være viljen til at overleve. Det afhænger af, om den anvendes offensivt eller defensivt. Jeg kan – det tog sin tid – genkende personlige interesser, når de gør sig gældende i et fælles projekt. Og det gør de jævnligt. Faktisk i foruroligende grad.

Jeg er med andre ord gået fra at være en naiv tosse til at kunne se lige igennem andre. Så godt som. Så tror da Fanden, at jeg er ensom. Jeg tror ikke længere på en skid. Jo, jeg tror på, at råddenskab bor side om side med skønhed i hvert enkelt menneske i varierende omfang – og at det prædikat, der vælges, afhænger af øjnene, der ser. Derudover tror jeg, at alt skabt findes i en version uden prædikat, uden nogen form for menneskelig dom, fordi det skabte bare er; fordi naturen bare er. Storslået og grum. Med mine prædikater.

Jeg har også lært at se og lægge patologisk ødelagte mennesker bag mig, fordi deres ødelæggelse smitter.

Gips siger drømmelyde og minder mig om, at jeg ikke er så ensom endda. Faktisk ville han, den – vælg selv –  være mere selvskreven til prædikatet. Jeg har friheden til at forlade lejligheden. Han tør ikke. Men jeg har planer om at lokke ham ud. Selvom han er en 8 år gammel Maine Coon fyr, er han ikke nødvendigvis for gammel til en gyngetur på ryggen af mig i en katterygsæk ud til Kongens kær for at blive luftet i sele. Eller bare ud i gården. Det er det med selen, der bliver det sværeste, siger min erfaring. Men tilbage på sporet.

Hvad med et ligevægtssamfund? Kunne det være en mulighed? Set i lyset af den kollektive psykes natur? Eller, fremfor et vækstsamfund, er det så snarere et udviklingssamfund, vi har brug for? Et samfund hvor vi lærer elementerne i den kollektive psyke at kende som led i almen dannelse, så dens destruktive sider ikke kommer bag på os, når vi støder på dem i os selv og i andre. Et samfund hvor vi udvikler og tilbyder værdige redskaber til at håndtere det kollektive bæst, så det kan arbejde for samfundets bedste fremfor imod det.

Psykologi og håndtering af destruktive følelser på skoleskemaet ville måske være en god idé, men at få bæstet – aggression, selvoptagethed og grådighed – til at arbejde for det fælles bedste er nok en utopi. Hm. Er det ikke netop det forfattere gør? Også gør. Lærer vi ikke netop gennem fiktionen den kollektive psykes værste og bedste sider at kende? For når det findes i eller overgår forfatteren så gælder det samme os. Måske burde fiktion eller drama i en eller anden form være obligatoriske discipliner i skolen. Men nu roder jeg mig ud i noget, jeg ikke lige havde i tankerne. Det er også ok, men jeg kom fra ligevægtssamfundet. Som jeg egentlig heller ikke har tænkt noget om endnu. Måske skulle jeg blive ved fiktionen.

I går så jeg de fem hidtidige episoder af Broen, fordi en veninde havde anbefalet den. Jeg ser så godt som aldrig fjernsyn ellers. Broen er god. Det er tydeligt fiktion, men ikke mere tydeligt end at figurerne fremstår troværdige. Saga og Henrik er et spændende par. Jeg får sådan en lyst til at reparere hende. Formodentlig på samme måde som Henrik skal forestille at have det. Men hun gør ham ondt, fordi hun er afskåret fra kontakt med sine egne følelser. Om hendes autisme er medfødt, eller den er noget, hun har udviklet på grund af morens Münchausen by Proxy, ved vi ikke. Men vi gør os tanker, gør vi.

Broen opslugte mig så meget, at jeg var i stand til at abstrahere fra temmelig påtrængende smerter. Det er faktisk længe siden, jeg har været så opslugt af noget. Broen berører både det modbydelige og skønne i den menneskelige natur, men den gør det på måder, så ingen står helt sorte eller hvide tilbage. Og på den måde er serien tro mod det skabte. ”Forsvind,” siger Henrik til Saga, ”Du er helt blank.” Hun har, uden at spørge ham, fået lavet en abort af deres fælles barn, som de havde en aftale om, at han skulle være forælder for. Saga var begyndt at forstå, at hun var forelsket i Henrik, og hun vidste, at hun ikke kunne overskue være sammen med ham, hvis der også var et barn. Hun glemte bare at tage hans følelser med ind i ligningen. Og hvor tit glemmer vi ikke selv at tage andres følelser med ind i ligningen? Måske ikke i lige så grov grad, men dog nok til at gøre mærkbart ondt med vores tankeløshed. Eller, hvordan er det, er de så bare ikke robuste nok? Kan de ikke tåle mosten – og skal de det? Hvad er det i grunden for et samfund, vi ønsker os? Og så er jeg tilbage ved udgangspunktet. Det ville for så vidt være fint med et vækstsamfund, hvis væksten også gik på en indre vækst. For på et tidspunkt, når vi arbejder med indre vækst, indser vi, at materiel tryghed kun er en del af svaret. Den anden del af svaret findes i vores evne til at indgå omsorgsfuldt og betænksomt i relationer med andre – i den udstrækning det ikke er til skade for os selv. For vi er ligesom andre værdige til at være genstand for omsorg og betænksomhed. Er vi for eksempel tydeligt udsat for konkurrence fra en anden, er det tilladt at spare på vores imødekommenhed. Det kommer vist helt af sig selv. Den, der, mere tydeligt end hun selv ser ud til at være klar over, forråder en andens tillid, må herefter forvente et vist forbehold. Men nu bliver jeg specifik. Jeg har mistet mine illusioner ude i det pulserende arbejdsliv. Voksne mennesker, der er ansat til at tage sig omsorgsfuldt af andre, evner ikke altid at omgås sine kolleger med en tilsvarende omsorg. Og et eller andet sted – i hvert fald i min bevidsthed – er der noget uetisk i den forskel.

Jeg har smerter nu og er nødt til at tage noget mere smertestillende, men jeg har lyst til at fortsætte. Også selvom jeg er træt.

Mit syn på menneskenaturen har fået sig en dyb skramme. Jeg tror det er godt. Måske er det ligesom med det japanske kintsugi, at en genstand, der går i stykker og klinkes, er smukkere, fordi den er gået i stykker. Den behøver ikke at blive klinket med ædelt metal som i Japan. Det er nok, at menneskenaturen er smuk i mine tanker, fordi jeg ved, at den ikke gør andet end sit bedste. Det er ikke et udtryk for bevidst ondskab, når den udfolder sig som psykopat. Det var det, der var i pakken i det tilfælde Lektien til den, der ikke er psykopat, er at lære at undgå psykopater. Men først skal vi lære, at de findes. På den måde lærer vi, hvis vi ellers tør, at værdsætte kærligheden dybere, når vi senere møder den. Hvis vi gør. Fordi vi ved, den ikke er en selvfølge. Og når jeg undrer mig over den uventede konkurrence fra en kollega – faktisk havde den stået på i et stykke tid, før jeg opfattede det; jeg ser ikke den slags, eller: så – så må jeg huske mig selv på, at det ikke er udtryk for en bevidst ondskabsfuld handling. Det er menneskenaturen, der udfolder sig gennem hende. Ikke for at gøre ondt, men for at pisse territorium af. Jeg behøver ikke at tage det personligt. Det er hendes måde at være menneske på. Det er ikke min måde. Jeg kan markere en grænse og har gjort det.

For godt en uge siden bankede det på min rude. Der stod en ung kvinde udenfor. Jeg troede først, hun var Jehovas vidne, men det viste sig at være en tjekkisk kvinde, der boede et par huse væk. Hun havde læst i Danmark i et par år. Dagen efter skulle hun rejse tilbage til Tjekkiet. Hun havde længe passeret mit vindue på vej på arbejde, og hver gang havde det været som at passere paradis. Det stod der i brevet i den pakke, hun gav mig. I pakken var der skønne, håndlavede ting, som hendes mor havde lavet til at forære væk i Danmark. Et smukt batikfarvet net og nogle søde keramikfigurer. Mit lille barnebarn skal have to af dem til sit værelse. To firkantede heste, måske fjordheste. Hun, kvinden, havde ikke fundet nogen, hun troede ville værdsætte tingene, bortset fra måske mig. Hun havde lagt mærke til mine kreative ting i vinduerne. Derfor havde hun taget mod til sig og banket på ruden. Jeg mindede hende om hendes mor, sagde hun. 21 år og på vej ud i verden med det mest vidunderlige gå-på-mod. Hun efterlod sin mailadresse i brevet. Jeg skrev til hende i går, og i aften fik jeg svar. Hun har planer om at rejse rundt i Europa, blandt andet vil hun til Island. Det er lidt sjovt, for jeg har planer om at rejse til Island med et par veninder i maj. Måske kunne vi mødes.

Er der mere? Ja, meget, men det må blive senere.

 

 

 

 

Reklamer